Recepty

Vejce Benedikt jinak

Suroviny

  • Večerní chlebík z řady Fit den
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 2 vejce
  • olivový olej
  • 2 velké hrsti salátových lístků
  • chřest
  • sůl a čerstvě mletý barevný pepř

 

Na holandskou omáčku:

  • 125 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • šťáva z 1 citronu (podle chuti)

Postup

Chřest si oloupeme a uvaříme v osolené vodě. Následně zchladíme studenou vodou, ideálně v misce s ledem, aby neztratil krásnou zelenou barvu. V misce si připravíme lehký salát. Smícháme oblíbené salátové listy s olivovým olejem a vinným octem. Opepříme a osolíme. Připravíme si zastřené vejce. Základem úspěchu při přípravě zastřeného nebo také pošírovaného vajíčka je stáří vajec. Vejce by neměla být starší než deset dnů od snůšky. Čím čerstvější budou, tím lépe se vám zastřené vejce povede připravit.

Holandskou omáčku zvládnete hravě.

Máslo dáme do rendlíku a necháme ho rozpustit. Teplota by měla být okolo 100 °C.

Do nádoby k tyčovému mixéru přidáme citronovou šťávu, vodu, žloutky a trochu soli a pepře a rozmixujeme. Poté pomalu a postupně zašleháváme všechno rozpuštěné máslo. S hlavicí projedeme několikrát nahoru a dolů. Zbytečně dlouho omáčku nešlehejte, není to třeba. Změnu poznáte snadno podle barvy a konzistence – omáčka zesvětlá a zhoustne.

Připravenou omáčku ochutnejte a upravte dochucení.

Na talíř naskládáme chřest, salát, vejce a zalejeme holandskou omáčkou. Podáváme s Večerním chlebíkem.