Recepty

Skořicovo-pomerančová babka

Suroviny

Na těsto:

  • 2¼ hrnku Penam Hladké mouky
  • Špetka soli
  • ¾ hrnku vlažného plnotučného mléka
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 15 g čerstvého droždí
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 žloutek

 

Na náplň a posyp:

  • 50 g změklého másla
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 4 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžíce pomerančové kůry
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 3 lžičky mandlových plátků

Postup

V misce rozdrobte čerstvé droždí a promíchejte s cukrem, dokud nebude tekuté. Vmíchejte vlažné mléko, vaječný žloutek a rozpuštěné máslo a promíchejte.

Ve větší míse smíchejte mouku se solí a vlijte směs s droždím. Vyhněťte nelepivé těsto, zakryjte utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte jej při pokojové teplotě zhruba hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Mezitím si připravte náplň. Smíchejte pomerančovou kůru a šťávu, skořici a třinový cukr. Promíchejte se změklým máslem.

Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Na pomoučněné pracovní desce vyválejte těsto do obdélníku o rozměru cca 45×30 cm. Potřete jej připravenou náplní a od delšího okraje zarolujte. Poté ostrým nožem rolku podélně rozpulte a oba prameny spleťte do copu. Poté konce spojte na připraveném plechu do věnce. Zbylou náplní ještě potřete vzniklý věnec a posypte mandlovými plátky.

Dejte péct do trouby na 20-25 minut. Posledních 10 minut teplotu trouby snižte na 180 °C. Nechte vychladnout a podávejte.