Recepty

Levandulové cupcakes

Suroviny

Na těsto:

  • 1 ¼ hrnku Penam Hladké mouky
  • 6 lžic změklého másla
  • ¾ hrnku krupicového cukru
  • 6 lžic bílého jogurtu
  • Balíček vanilkového cukru
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 2 žloutky
  • Šťáva z jednoho citronu
  • ½ balíčku kypřícího prášku
  • ¼ hrnku plnotučného mléka
  • Špetka soli

 

Na krém:

  • 200 g změklého másla
  • 200 g mascarpone (pokojové teploty)
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • Balíček vanilkového cukru
  • 2 lžičky sušené levandule + na ozdobu
  • fialové potravinářské barvivo
  • 7 plátků citronu

Postup

Nejprve připravte těsto. Smíchejte suché ingredience – mouku, oba cukry, kypřící prášel a sůl. Do jiné mísy dejte změklé máslo a ručním nebo kuchyňským robotem šlehejte zhruba 7 minut. Poté přidejte vlažné mléko, jogurt, žloutky, kůru a šťávu z citronu a promíchejte. Zašlehejte sypkou směs.

Formu na cupcakes vyložte papírovými košíčky a naplňte těstem zhruba do ¾ košíčku. Pečte v předehřáté troubě zhruba 20-25 minut na 160 °C. Nechte vychladnout.

Mezitím si připravte krém. Sušenou levanduli přelijte trochou horké vody, tak aby byly kvítky ponořené celé, a nechte 5 minut louhovat, poté sceďte. Vyšlehejte změklé máslo (zhruba 7 minut), poté postupně zapracujte mascarpone. Po lžících přimíchejte oba cukry, několik kapek barviva a levandulový extrakt.

Krémem naplňte cukrářský sáček s ozdobnou špičkou a vychladlé cupcaky ozdobte. Posypte sušenou levandulí a dozdobte půlkou plátku citronu.