Suroviny
Na těsto:
- 1 ¼ hrnku Penam Hladké mouky
- 6 lžic změklého másla
- ¾ hrnku krupicového cukru
- 6 lžic bílého jogurtu
- Balíček vanilkového cukru
- 1 lžíce citronové kůry
- 2 žloutky
- Šťáva z jednoho citronu
- ½ balíčku kypřícího prášku
- ¼ hrnku plnotučného mléka
- Špetka soli
Na krém:
- 200 g změklého másla
- 200 g mascarpone (pokojové teploty)
- 1 hrnek moučkového cukru
- Balíček vanilkového cukru
- 2 lžičky sušené levandule + na ozdobu
- fialové potravinářské barvivo
- 7 plátků citronu
Postup
Nejprve připravte těsto. Smíchejte suché ingredience – mouku, oba cukry, kypřící prášel a sůl. Do jiné mísy dejte změklé máslo a ručním nebo kuchyňským robotem šlehejte zhruba 7 minut. Poté přidejte vlažné mléko, jogurt, žloutky, kůru a šťávu z citronu a promíchejte. Zašlehejte sypkou směs.
Formu na cupcakes vyložte papírovými košíčky a naplňte těstem zhruba do ¾ košíčku. Pečte v předehřáté troubě zhruba 20-25 minut na 160 °C. Nechte vychladnout.
Mezitím si připravte krém. Sušenou levanduli přelijte trochou horké vody, tak aby byly kvítky ponořené celé, a nechte 5 minut louhovat, poté sceďte. Vyšlehejte změklé máslo (zhruba 7 minut), poté postupně zapracujte mascarpone. Po lžících přimíchejte oba cukry, několik kapek barviva a levandulový extrakt.
Krémem naplňte cukrářský sáček s ozdobnou špičkou a vychladlé cupcaky ozdobte. Posypte sušenou levandulí a dozdobte půlkou plátku citronu.