Suroviny
- 2½ hrnku Penam Hladké mouky
- 2 lžíce třtinového cukru
- Špetka soli
- 180 g chlazeného másla
- 3 lžíce studené vody
Na náplň:
- 2 jablka
- 3 lžíce vody
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1 lžička skořice
- balíček vanilkového cukru
- 1 lžička citronové šťávy
Na posypání:
Mléko a třtinový cukr
Postup
Máslo nakrájejte na kostičky. Smíchejte ostatní ingredience na těsto a poté zapracujte máslo. Vypracujte hladké těsto a zabalte jej do potravinové fólie a dejte alespoň na 30 minut do lednice (nejlépe přes noc).
Oloupejte jablka, zbavte je jadřinců a nakrájejte na malé kousky. V pánvi smíchejte vodu, škrob, cukr, skořici a citronovou šťávu. Přiveďte k varu a za stálého míchání nechte zhoustnou. Vmíchejte jablka a sundejte z plotny. Nechte vychladnout.
Z těsta vyválejte placku (cca 3-4 mm tenké). Pomocí kulatého vykrajovátka o průměru 8 cm vykrojte kolečka (vždy sudý počet).
Na jedno kolečko dejte doprostřed zhruba 2 lžičky jablečné náplně, okraj lehce namočte vodou a přiklopte na ní druhé kolečko. Pomocí vidličky okraje utěsněte.
Koláček potřete mlékem, doprostřed udělejte pomocí nože křížek a posypte třtinový cukrem. Připravené koláčky dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte dozlatova zhruba 20 minut. Nechte vychladnout.