Recepty

Jablečné plněné koláčky

Suroviny

  • 2½ hrnku Penam Hladké mouky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • Špetka soli
  • 180 g chlazeného másla
  • 3 lžíce studené vody

 

Na náplň:

  • 2 jablka
  • 3 lžíce vody
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžička skořice
  • balíček vanilkového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy

 

Na posypání:

Mléko a třtinový cukr

Postup

Máslo nakrájejte na kostičky. Smíchejte ostatní ingredience na těsto a poté zapracujte máslo. Vypracujte hladké těsto a zabalte jej do potravinové fólie a dejte alespoň na 30 minut do lednice (nejlépe přes noc).

Oloupejte jablka, zbavte je jadřinců a nakrájejte na malé kousky. V pánvi smíchejte vodu, škrob, cukr, skořici a citronovou šťávu. Přiveďte k varu a za stálého míchání nechte zhoustnou. Vmíchejte jablka a sundejte z plotny. Nechte vychladnout.

Z těsta vyválejte placku (cca 3-4 mm tenké). Pomocí kulatého vykrajovátka o průměru 8 cm vykrojte kolečka (vždy sudý počet).

Na jedno kolečko dejte doprostřed zhruba 2 lžičky jablečné náplně, okraj lehce namočte vodou a přiklopte na ní druhé kolečko. Pomocí vidličky okraje utěsněte.

Koláček potřete mlékem, doprostřed udělejte pomocí nože křížek a posypte třtinový cukrem. Připravené koláčky dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte dozlatova zhruba 20 minut. Nechte vychladnout.