Suroviny
Na těsto budete potřebovat:
- 50 g změklého másla
- špetka soli
- 250 g Penam Hladké mouky
- 1 vejce
- 125 ml vlažného polotučného mléka
- ¼ kostky čerstvého droždí (cca 10 g)
- ½ lžičky citronové kůry
- 65 g krystalového cukru
Na drobenku budete potřebovat:
- 50 g změklého másla + 1–2 lžičky na vymazání formy
- 75 g Penam Strouhanky + 1–2 lžíce na vysypání formy
- 50 g cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
Na náplň budete potřebovat:
- 3 vejce
- 500 g plnotučného měkkého tvarohu
- 200 g červeného rybízu
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 g rybízového džemu
Na limonádu budete potřebovat:
- hrst čerstvé máty
- 1 lžíce rybízu
- 1 kolečko citronu
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička třtinového cukru
- kostky ledu
- perlivá voda
Postup
Upečte si rybízový koláč a vychutnejte si ho s mátovo-rybízovou limonádou.
Máslo vyndejte z lednice alespoň 2 hodiny před přípravou, aby změklo.
Mouku přesypte do mísy, uprostřed udělejte důlek, rozdrobte do něj droždí a přelijte troškou vlažného mléka. Přisypte lžíci cukru a důlek promíchejte. Nechte 10 minut na teplém místě stát, aby vzešel kvásek.
Poté přidejte máslo, zbylý cukr, citronovou kůru, špetku soli a promíchejte. Přidejte vejce a mléko a vypracujte nelepivé těsto (pokud je potřeba, přisypte ještě trochu mouky). Těsto nechte zhruba hodinu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
Připravte si kulatou formu o průměru cca 21-23 cm. Vymažte ji máslem a vysypejte strouhankou.
Vykynuté těsto podsypejte moukou a vyválejte na kulatou placku (tak aby pokrylo dno i stěny kulaté formy) o tloušťtce cca 4 mm. Placku přendejte do kulaté formy.
V jedné míse smíchejte tvaroh, 2 balíčky vanilkového cukru a 2 lžíce hladké mouky a vymíchejte dohladka. V druhé míse smíchejte ingredience na drobenku.
Dno připraveného těsta potřete vrstvou rybízového džemu. Vlijte tvarohovou náplň a posypejte rybízem. Vršek koláče posypejte drobenkou a těsto zakrojte tak, aby bylo rovnoměrně s koncem formy. Dejte do trouby předehřáté na 175 °C. Po 15 minutách snižte teplotu na 150°C a pečte ještě 50–60 minut. Pokud by se koláč zvrchu připaloval, překryjte ho alobalem.
Postup na příravu limonády:
Do vyšší sklenice dejte mátu, rybíz, kolečko citronu, citronovou šťávu a třtinový cukr. Delší lžičkou vše lehce rozmačkejte, přidejte kostky ledu a dolijte vychlazenou perlivou vodou.