Recepty

Rybízový koláč s mátovo–rybízovou limonádou

Rybízový koláč s mátovo–rybízovou limonádou

Suroviny

Na těsto budete potřebovat:

  • 50 g změklého másla
  • špetka soli
  • 250 g Penam Hladké mouky
  • 1 vejce
  • 125 ml vlažného polotučného mléka
  • ¼ kostky čerstvého droždí (cca 10 g)
  • ½ lžičky citronové kůry
  • 65 g krystalového cukru

 

Na drobenku budete potřebovat:

  • 50 g změklého másla + 1–2 lžičky na vymazání formy
  • 75 g Penam Strouhanky + 1–2 lžíce na vysypání formy
  • 50 g cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru

 

Na náplň budete potřebovat:

  • 3 vejce
  • 500 g plnotučného měkkého tvarohu
  • 200 g červeného rybízu
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 g rybízového džemu

Na limonádu budete potřebovat:

  • hrst čerstvé máty
  • 1 lžíce rybízu
  • 1 kolečko citronu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička třtinového cukru
  • kostky ledu
  • perlivá voda

Postup

Upečte si rybízový koláč a vychutnejte si ho s mátovo-rybízovou limonádou.

Máslo vyndejte z lednice alespoň 2 hodiny před přípravou, aby změklo.

Mouku přesypte do mísy, uprostřed udělejte důlek, rozdrobte do něj droždí a přelijte troškou vlažného mléka. Přisypte lžíci cukru a důlek promíchejte. Nechte 10 minut na teplém místě stát, aby vzešel kvásek.

Poté přidejte máslo, zbylý cukr, citronovou kůru, špetku soli a promíchejte. Přidejte vejce a mléko a vypracujte nelepivé těsto (pokud je potřeba, přisypte ještě trochu mouky). Těsto nechte zhruba hodinu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.

Připravte si kulatou formu o průměru cca 21-23 cm. Vymažte ji máslem a vysypejte strouhankou.

Vykynuté těsto podsypejte moukou a vyválejte na kulatou placku (tak aby pokrylo dno i stěny kulaté formy) o tloušťtce cca 4 mm. Placku přendejte do kulaté formy.

V jedné míse smíchejte tvaroh, 2 balíčky vanilkového cukru a 2 lžíce hladké mouky a vymíchejte dohladka. V druhé míse smíchejte ingredience na drobenku.

Dno připraveného těsta potřete vrstvou rybízového džemu. Vlijte tvarohovou náplň a posypejte rybízem. Vršek koláče posypejte drobenkou a těsto zakrojte tak, aby bylo rovnoměrně s koncem formy. Dejte do trouby předehřáté na 175 °C. Po 15 minutách snižte teplotu na 150°C a pečte ještě 50–60 minut. Pokud by se koláč zvrchu připaloval, překryjte ho alobalem.

 

Postup na příravu  limonády:

Do vyšší sklenice dejte mátu, rybíz, kolečko citronu, citronovou šťávu a třtinový cukr. Delší lžičkou vše lehce rozmačkejte, přidejte kostky ledu a dolijte vychlazenou perlivou vodou.