Suroviny
Na těsto budete potřebovat:
- 2 hrnky Penam Hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžičky soli
- 170 g vychlazeného másla
- 1 lžíce vinného (nebo jablečného) octa
- ¼ hrnku ledové vody
Na náplň budete potřebovat:
- 680 g zralých rajčat
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 120 g strouhaného sýru Gran Padano + na posypání hotové galetky
- sůl a pepř dle chuti
- 1 vejce na potření
- hrst čerstvých bylinek (např. oregáno, bazalka)
Postup
Dvě hodiny před tím než se začne rajčatová galetka péct si nejprve připravte těsto. Smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Do směsi přidejte na kostičky nakrájené vychlazené máslo a zapracujte. Pokapejte vinným octem a přidejte ledovou vodu a vypracujte nelepivé těsto. Pokud je potřeba, přidejte trochu mouky.
Těsto zabalte do potravinové folie a dejte na dvě hodiny odležet do ledničky.
Troubu předehřejte na 185 °C. Těsto vyndejte a vyválejte z něj kulatou placku o průměru 36 cm a o tloušťce cca 3 mm.
Zhruba 4 cm od kraje těsta nechte volný okraj. Placku pomažte 2 lžícemi olivového oleje. Posypejte ¾ strouhaného sýru. Rajčata nakrájejte na plátky a vyskládejte na těsto. Zbylý olej smíchejte s prolisovaným česnekem a směsí potřete rajčata. Osolte a opepřete a posypejte zbylým sýrem. Volný okraj přeložte směrem do středu galetky, tak abyste zakryli část rajčat a potřete jej rozkvedlaným vejcem.
Dejte předehřáté trouby a pečte 25 – 30 minut. Hotovou galetku nechte vychladnout a posypejte strouhaným sýrem a bylinkami.