Recepty

Rajčatová galetka

Rajčatová galetka

Suroviny

Na těsto budete potřebovat:

  • 2 hrnky Penam Hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžičky soli
  • 170 g vychlazeného másla
  • 1 lžíce vinného (nebo jablečného) octa
  • ¼ hrnku ledové vody

Na náplň budete potřebovat:

  • 680 g zralých rajčat
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 120 g strouhaného sýru Gran Padano + na posypání hotové galetky
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1 vejce na potření
  • hrst čerstvých bylinek (např. oregáno, bazalka)

Postup

Dvě hodiny před tím než se začne rajčatová galetka péct si nejprve připravte těsto. Smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Do směsi přidejte na kostičky nakrájené vychlazené máslo a zapracujte. Pokapejte vinným octem a přidejte ledovou vodu a vypracujte nelepivé těsto. Pokud je potřeba, přidejte trochu mouky.

Těsto zabalte do potravinové folie a dejte na dvě hodiny odležet do ledničky.

Troubu předehřejte na 185 °C. Těsto vyndejte a vyválejte z něj kulatou placku o průměru 36 cm a o tloušťce cca 3 mm.

Zhruba 4 cm od kraje těsta nechte volný okraj. Placku pomažte 2 lžícemi olivového oleje. Posypejte ¾ strouhaného sýru. Rajčata nakrájejte na plátky a vyskládejte na těsto. Zbylý olej smíchejte s prolisovaným česnekem a směsí potřete rajčata. Osolte a opepřete a posypejte zbylým sýrem. Volný okraj přeložte směrem do středu galetky, tak abyste zakryli část rajčat a potřete jej rozkvedlaným vejcem.

Dejte předehřáté trouby a pečte 25 – 30 minut. Hotovou galetku nechte vychladnout a posypejte strouhaným sýrem a bylinkami.