Suroviny
Na těsto budete potřebovat:
- 340 g Penam Hladké mouky
- 1 lžíce kypřicího prášku do pečiva
- Špetka soli
- 2 lžíce citronové kůry (z 2 – 3 citronů)
- 230 g změklého másla
- 200 g krystalového cukru
- 4 vejce
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 190 ml plnotučného mléka
- 70 ml citronové šťávy (z 3 – 4 citronů)
- 3 lžíce celého máku
Na lemon curd budete potřebovat:
- 4 žloutky
- 70 g třtinového cukru
- 70 ml citronové šťávy
- 50 g másla
- 2 lžíce citronové kůry
Na citronový krém budete potřebovat:
- 500 g mascarpone
- 400 ml smetany ke šlehání
- 60 g žervé
- 160 g lemon curd
Na zdobení budete potřebovat:
- 150 g lemon curd
- citronová kůra
- jedlé květy – např. žluté violky, fialový a bílý šeřík
- žluté lístky růže
- plátky citronu
- 1 lžíce celého máku
Postup
Máslo vyndejte alespoň 2 hodiny předem, aby bylo změklé.
Připravte si lemon curd. Všechny ingredience smíchejte v misce, kterou zahřívejte za občasného míchání ve vodní lázni tak dlouho, dokud krém nezhoustne do husté kaše. Nechte vychladnout a dejte do lednice.
Máslem (nebo olejem) vymažte a moukou vysypte dvě dortové formy o průměru cca 18 cm.
V míse smíchejte hladkou mouku, kypřící prášek a špetku soli. Přidejte citronovou kůru a promíchejte. Ve vyšší nádobě smíchejte mléko a citronovou šťávu a nechte odstát.
Pomocí robotického mixéru nastaveného na nejvyšší rychlost vyšlehejte změklé máslo s cukrem. Jakmile zesvětlá a našlehá se, snižte otáčky a postupně po jednom zašlehávejte vejce. Následně do směsi přidejte vanilkový extrakt a zapracovávejte po lžících moučnou směs a připravené mléko – střídejte tak, aby jste začali a končili moučnou směsí. Nakonec přisypte mák a promíchejte. Těsto rozdělte do připravených forem a dejte péct na cca 25 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
Vychladlé korpusy rozpulte a připravte citronový krém. Všechny suroviny vyndejte přímo z lednice a přendejte do hluboké mísy. Zapněte mixér na nejvyšší otáčky a vyšlehejte do pevného krému. Bude to trvat cca 2 minuty. Nešlehejte déle, abyste krém nepřešlehali.
Polovinu krému přendejte do zdobícího sáčku, druhou zakryjte potravinářskou folií a dejte do lednice. Korpusy (kromě vrchního) ozdobte krémem v sáčku a prostředek pokapejte zbylým lemon curd. Vyskládejte je na sebe, vrchní korpus bez krému přiklopte na dort a dejte alespoň na 30 minut do lednice.
Poté vyndejte zbylý krém a potřete jím obvod a vršek dortu. Vyhlaďte pomocí cukrářské stěrky a ozdobte jedlými květy, citronovou kůrou, plátky citronu a mákem.