Recepty

Citronovo-makový dort

Citronovo-makový dort

Suroviny

Na těsto budete potřebovat:

  • 340 g Penam Hladké mouky
  • 1 lžíce kypřicího prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 2 lžíce citronové kůry (z 2 – 3 citronů)
  • 230 g změklého másla
  • 200 g krystalového cukru
  • 4 vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 190 ml plnotučného mléka
  • 70 ml citronové šťávy (z 3 – 4 citronů)
  • 3 lžíce celého máku

 

Na lemon curd budete potřebovat:

  • 4 žloutky
  • 70 g třtinového cukru
  • 70 ml citronové šťávy
  • 50 g másla
  • 2 lžíce citronové kůry

 

Na citronový krém budete potřebovat:

  • 500 g mascarpone
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 60 g žervé
  • 160 g lemon curd

 

Na zdobení budete potřebovat:

  • 150 g lemon curd
  • citronová kůra
  • jedlé květy – např. žluté violky, fialový a bílý šeřík
  • žluté lístky růže
  • plátky citronu
  • 1 lžíce celého máku

Postup

Máslo vyndejte alespoň 2 hodiny předem, aby bylo změklé.

Připravte si lemon curd. Všechny ingredience smíchejte v misce, kterou zahřívejte za občasného míchání ve vodní lázni tak dlouho, dokud krém nezhoustne do husté kaše. Nechte vychladnout a dejte do lednice.

Máslem (nebo olejem) vymažte a moukou vysypte dvě dortové formy o průměru cca 18 cm.

V míse smíchejte hladkou mouku, kypřící prášek a špetku soli. Přidejte citronovou kůru a promíchejte. Ve vyšší nádobě smíchejte mléko a citronovou šťávu a nechte odstát.

Pomocí robotického mixéru nastaveného na nejvyšší rychlost vyšlehejte změklé máslo s cukrem. Jakmile zesvětlá a našlehá se, snižte otáčky a postupně po jednom zašlehávejte vejce. Následně do směsi přidejte vanilkový extrakt a zapracovávejte po lžících moučnou směs a připravené mléko – střídejte tak, aby jste začali a končili moučnou směsí. Nakonec přisypte mák a promíchejte. Těsto rozdělte do připravených forem a dejte péct na cca 25 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

Vychladlé korpusy rozpulte a připravte citronový krém. Všechny suroviny vyndejte přímo z lednice a přendejte do hluboké mísy. Zapněte mixér na nejvyšší otáčky a vyšlehejte do pevného krému. Bude to trvat cca 2 minuty. Nešlehejte déle, abyste krém nepřešlehali.

Polovinu krému přendejte do zdobícího sáčku, druhou zakryjte potravinářskou folií a dejte do lednice. Korpusy (kromě vrchního) ozdobte krémem v sáčku a prostředek pokapejte zbylým lemon curd. Vyskládejte je na sebe, vrchní korpus bez krému přiklopte na dort a dejte alespoň na 30 minut do lednice.

Poté vyndejte zbylý krém a potřete jím obvod a vršek dortu. Vyhlaďte pomocí cukrářské stěrky a ozdobte jedlými květy, citronovou kůrou, plátky citronu a mákem.

Další zajímavé recepty z této kategorie

Pozadí