Suroviny
- středně velký patizon
- 10 brambor
- 150 g Penam Strouhanky
- 3 vejce
- 2 lžíce mléka
- 100 g Penam Hladké mouky
- sůl dle chuti
- 150 ml smetany
- 100 g másla
- rostlinný olej a sádlo na smažení
Postup
Už jste někdy měli obalovaný patizon? Je to skvělá dobrota, které se nebudete moci nabažit.
Patizon oloupejte, vydlabejte a nakrájejte na kousky (na řízky). Osolte a nechte trochu vybrečet. Poté osuště a obalte v trojobalu – v mouce, vejcích rozkvedlaných s mlékem a strouhance.
Osmažte patizon v troubě. Do hlubokého plechu nalijte olej s troškou sádla (cca 3 cm vrstva) a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Jakmile bude olej rozpálený, dejte do něj obalený patizon a smažte z každé strany dozlatova.
Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte na kostičky a uvařte v solené vodě doměkka. Slijte. Smetanu mírně ohřejte a máslo nechte rozpustit. Brambory rozšťouchejte a přilijte k nim postupně smetanu a promíchejte. Poté přilijte rozpuštěné máslo a vyšlehejte dohladka.