Recepty

Obalovaný patizon s bramborovou kaší

Obalovaný patizon

Suroviny

  • středně velký patizon
  • 10 brambor
  • 150 g Penam Strouhanky
  • 3 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 100 g Penam Hladké mouky
  • sůl dle chuti
  • 150 ml smetany
  • 100 g másla
  • rostlinný olej a sádlo na smažení

Postup

Už jste někdy měli obalovaný patizon? Je to skvělá dobrota, které se nebudete moci nabažit.

Patizon oloupejte, vydlabejte a nakrájejte na kousky (na řízky). Osolte a nechte trochu vybrečet. Poté osuště a obalte v trojobalu – v mouce, vejcích rozkvedlaných s mlékem a strouhance.

Osmažte patizon v troubě. Do hlubokého plechu nalijte olej s troškou sádla (cca 3 cm vrstva) a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Jakmile bude olej rozpálený, dejte do něj obalený patizon a smažte z každé strany dozlatova.

Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte na kostičky a uvařte v solené vodě doměkka. Slijte. Smetanu mírně ohřejte a máslo nechte rozpustit. Brambory rozšťouchejte a přilijte k nim postupně smetanu a promíchejte. Poté přilijte rozpuštěné máslo a vyšlehejte dohladka.