Recepty

Olivová focaccia

Olivová focaccia

Suroviny

  • 500 g Pšeničné chlebové mouky
  • 15 g čerstvého droždí
  • 330 g vlažné vody
  • 1 lžičky cukru
  • 7 g soli + na posyp
  • 1 hrst zelených oliv
  • 1 hrst černých oliv
  • čerstvý rozmarýn
  • 120 ml olivového oleje
  • 3 lžíče oleje + 1 lžíce balzamikového octa k podávání

Postup

Připravte si kvásek. Droždí rozdrobte a rozmíchejte ve 4 lžících vlažné vody (nesmí být teplejší než 37 °C). Přisypte cukr a 1 lžíci mouky. Rozmíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek (do 20 minut).

V míse smíchejte obě mouky a sůl. Přilijte vodu a promíchejte. Přidejte kvásek a vypracujte těsto (bude tekutější a lepivé). Velkou zavíratelnou mísu (těsto v ní bude kynout) vymažte olivovým olejem a přendejte do ní těsto. Zavřete a dejte ideálně na 24 hodin do lednice.

Vykynuté těsto přendejte do pekáčku (cca 35×25 cm) dobře vymazaného olivovým olejem (hlavně po stranách) a vrstvou oleje na dně, aby se zespoda focaccia nepřilepila.

Těsto roztáhněte a nechte ještě 2 hodiny kynout. Poté posypte olivami (jemně zatlačte) a prsty udělejte do těsta důlky. Posypejte solí a rozmarýnem a pokapejte olejem. Troubu rozpalte na 230 °C (nastavte pečení horkým vzduchem zeshora i zespoda). Doprostřed trouby dejte plech tak, aby zakryl pekáček s focacciou a těsto dejte do spodní poloviny. Pečte 15 minut. Poté přendejte nad plech a pečte dozlatova.

Hotovou focacciu vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Nakrájejte a podávejte s olivovým olejem smíchaným s balzamikovým octem.