Recepty

Dýňové koblížky

Dýňové koblížky

Suroviny

Na koblížky budete potřebovat:

  • 600 g Penam Mouky hladké pšeničné na domácí chléb
  • 330 ml plnotučného mléka
  • ½ kostky čerstvého droždí
  • 75 g krupicového cukru
  • 2 lžíce dýňového pyré
  • 2 lžičky dýňového koření (pumpkin spice)
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • slunečnicový olej na smažení
  • provázek na pečení
  • vykrajovátko kytička

 

Na krém budete potřebovat:

  • 100 g krémového sýru (např. žervé)
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce dýňového pyré

 

Na obalení a na ozdobu budete potřebovat:

  • 150 g krystalového cukru
  • 2 lžíce dýňového koření
  • 6 ks celé skořice

Postup

Dýňové koblížky jsou skvělá delikatesa.

Mléko ohřejte na cca 37 °C (ne však více!). V třetině rozmíchejte droždí a přisypejte lžíci cukru a lžíci mouky. Nechte vzejít kvásek (cca 10-15 minut).

Do mísy prosejte zbylou mouku, přisypte cukr a přidejte kvásek, promíchejte. Poté přimíchejte rozpuštěné máslo. Vejce rozkvedlejte v mléce a postupně zapracujte do těsta. Přidejte dýňové pyré a koření a vypracujte nelepivé těsto (pokud je potřeba, přidejte mouku). Mísu zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě 2 hodiny kynout.

Z vykynutého těsta vyválejte zhruba 4 cm silný plát a pomocí vykrajovátka (obrys kytičky) vykrojte koblížky. Provázek na pečení na stříhejte na menší kousky a těmi utáhněte vykrojené záhyby kytičky, tak aby vznikla dýně. Připravené koblížky nechte ještě 20 minut kynout.

Olej na smažení přelijte do kastrůlku, aby byla hladina co nejvyšší a zahřejte na 150 °C. Postupně osmažte každý koblížek z obou stran do zlatova.

Nechte vychladnout a okapat od přebytčného oleje a obalte ve směsi krystalového cukru a dýňového koření.

Připravte si krém. Rozmixujte dohladka všechny ingredience a naplňte jimi zdobící pytlík. Dýňovým krémem naplňte koblížky a ozdobte je stopkou (kouskem skořice).