Suroviny
Na koblížky budete potřebovat:
- 600 g Penam Mouky hladké pšeničné na domácí chléb
- 330 ml plnotučného mléka
- ½ kostky čerstvého droždí
- 75 g krupicového cukru
- 2 lžíce dýňového pyré
- 2 lžičky dýňového koření (pumpkin spice)
- 100 g rozpuštěného másla
- 2 vejce
- slunečnicový olej na smažení
- provázek na pečení
- vykrajovátko kytička
Na krém budete potřebovat:
- 100 g krémového sýru (např. žervé)
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce dýňového pyré
Na obalení a na ozdobu budete potřebovat:
- 150 g krystalového cukru
- 2 lžíce dýňového koření
- 6 ks celé skořice
Postup
Dýňové koblížky jsou skvělá delikatesa.
Mléko ohřejte na cca 37 °C (ne však více!). V třetině rozmíchejte droždí a přisypejte lžíci cukru a lžíci mouky. Nechte vzejít kvásek (cca 10-15 minut).
Do mísy prosejte zbylou mouku, přisypte cukr a přidejte kvásek, promíchejte. Poté přimíchejte rozpuštěné máslo. Vejce rozkvedlejte v mléce a postupně zapracujte do těsta. Přidejte dýňové pyré a koření a vypracujte nelepivé těsto (pokud je potřeba, přidejte mouku). Mísu zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě 2 hodiny kynout.
Z vykynutého těsta vyválejte zhruba 4 cm silný plát a pomocí vykrajovátka (obrys kytičky) vykrojte koblížky. Provázek na pečení na stříhejte na menší kousky a těmi utáhněte vykrojené záhyby kytičky, tak aby vznikla dýně. Připravené koblížky nechte ještě 20 minut kynout.
Olej na smažení přelijte do kastrůlku, aby byla hladina co nejvyšší a zahřejte na 150 °C. Postupně osmažte každý koblížek z obou stran do zlatova.
Nechte vychladnout a okapat od přebytčného oleje a obalte ve směsi krystalového cukru a dýňového koření.
Připravte si krém. Rozmixujte dohladka všechny ingredience a naplňte jimi zdobící pytlík. Dýňovým krémem naplňte koblížky a ozdobte je stopkou (kouskem skořice).
Další zajímavé recepty z této kategorie
