Suroviny
Na těsto:
- 350 g Penam Hladké mouky
- 250 g másla
- 200 ml smetany ke šlehání (33 %)
- 1 žloutek
- Špetka soli
Na náplň:
- 4 bílky
- 270 g krupicového cukru
- Trocha studené vody
- 1 vanilkový cukr nebo lžička vanilkového extraktu
- Šťáva z půlky citronu
Na posypání a potření:
- Moučkový cukr
- Olej
- Vejce
- Trubičky na kremrole
Postup
Do větší mísy nasypejte mouku, přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo, žloutek, smetanu a špetku soli. Vypracujte hladké těsto, které zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu odpočinout do ledničky (nejlépe přes noc).
Těsto rozdělte na dvě poloviny a na pomoučněném vále z každé poloviny vyválejte 3 mm silný plát (tloušťka by měla být po celém plátu rovnoměrná). Rádlem pak zarovnejte plát a nakrájejte z něj pruhy 3 cm široké a 30 cm dlouhé.
Trubičky na kremrole potřete ubrouskem namočeným v oleji. Plech vyložte pečicím papírem. Kolem každé trubičky omotejte pruh těsta a lehce přitiskněte na spojích a připravené kremrole vyskládejte na plech s mírnými rozestupy. Potřete je rozkvedlaným vejcem a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C zhruba 13-15 minut.
Po opečení a vychladnutí kremrole opatrně stáhněte z trubiček.
Nyní si připravte náplň. Do menšího kastrolku dejte cukr a vanilkový cukr (nebo extrakt) s trochou vody a připravte cukrový rozvar. Vařte pomalu a nechte postupně vyvařovat vodu, aby měl rozvar správnou hustotu. Tu poznáte tak, že do cukrového rozvaru během vaření namočíte očko z drátku (nebo očko, které bývá na konci metličky). Když se očko vyplní cukrovým rozvarem, foukněte do něj. Vytvoří-li se dlouhý řetěz, je rozvar připravený.
Začněte šlehat bílky, jakmile změní barvu, postupně k nim přilévejte cukrový rozvar. Jakmile začne sníh tuhnout, přilijte citronovou šťávu a šlehejte do zchladnutí.
Připravte si cukrářský sáček s kulatou zdobící špičkou, naplňte jím sníh a poté plňte vychladlé kremrole. Na závěr pocukrujte a podávejte.