Suroviny
Na těsto:
- 1 ¼ hrnku Penam Hladké mouky
- 1/3 hrnku loupaných nepražených pistácií
- 1 vaječný žloutek
- 2 lžíce smetany ke šlehání
- ½ hrnku na kostičky nakrájeného másla
- ¼ hrnku moučkového cukru
- Špetka soli
- 1 lžička čerstvě namletého černého pepře
Na náplň:
- 1 hrnek mascarpone
- 2/3 hrnku řeckého jogurtu
- 1/3 hrnku medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na ozdobu:
- 4-5 čerstvých fíků
- ¼ hrnku nasekaných pistácií
- 2 lžičky medu
Postup
Mascarpone a jogurt si vyndejte dopředu z lednice, aby měly před mícháním pokojovou teplotu.
Smíchejte žloutek, smetanu a vanilkový extrakt. Do kuchyňského sekáčku nasypte pistácie a ¼ hnrku mouky a několik pulzy rozemelte najemno. Poté přidejte studené máslo a několika pulzy vytvořte pastu. Pastu přendejte do větší mísy a smíchejte se zbylou moukou, přes síto prosátým moučkovým cukrem a namletým pepřem.
Do těsta vlijte připravenou tekutou směs z vajec a smetany a vypracujte hladké těsto. Zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice.
Z těsta vyválejte zhruba 4 mm silný plát a opatrně jej přesuňte do formy na koláč o průměru cca 26-28 cm. Těsto vytvarujte podle formy a přebytky odřízněte (případně jimi vyplňte slabší místa v těstě). Připravený korpus překryjte pečicím papírem a zatižte fazolemi, aby těsto při pečení nenabobtnalo.
Dejte péct na 15 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Poté vyjměte fazolky a sundejte papír a dopečte 5 minut dozlatova. Nechte vychladnout.
Připravte si náplň. Pomocí ručního šlehače smíchejte mascarpone, jogurt a med. Náplň poté navrstvěte na vychladlý korpus a vyhlaďte. Cheesecake dejte na 1-2 hodiny do lednice. Před servírováním ozdobte nakrájenými fíky, nasekanými pistáciemi a pokapejte medem.