Recepty

Jablečný koláč

Suroviny

Na jablečnou náplň:

  • 6 středně velkých jablek
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky citronového kůry
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • Špetka soli

Na drobenku:

  • ¾ hrnku Penam Hladké mouky
  • ¾ hrnku třtinového cukru
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • ½ hrnku nasekaných pekanových ořechů
  • Špetka soli
  • Balíček vanilkového cukru
  • 8 lžic vychlazeného másla + na vymazání

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C.

Oloupejte jablka a zbavte je jadřinců. Nakrájejte na kostičky a ve větší míse smíchejte s ostatními ingrediencemi na náplň.

V jiné míse smíchejte mouku, cukr, vločky a ořechy. Přidejte špetku soli, vanilkový cukr a do sypké směsi zapracujte máslo tak, aby vám vznikla drobenka.

Formu na koláč o průměru 26-28 cm vymažte máslem. Na dno vyrovnejte jablkovou náplň a rovnoměrně ji posypte drobenkou. Dejte péct na 45 až 50 minut, dokud drobenka nezezlátne. Nechte vychladnout a ještě teplé podávejte.