Suroviny
Na jablečnou náplň:
- 6 středně velkých jablek
- 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky citronového kůry
- ½ hrnku třtinového cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- Špetka soli
Na drobenku:
- ¾ hrnku Penam Hladké mouky
- ¾ hrnku třtinového cukru
- 1 hrnek ovesných vloček
- ½ hrnku nasekaných pekanových ořechů
- Špetka soli
- Balíček vanilkového cukru
- 8 lžic vychlazeného másla + na vymazání
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C.
Oloupejte jablka a zbavte je jadřinců. Nakrájejte na kostičky a ve větší míse smíchejte s ostatními ingrediencemi na náplň.
V jiné míse smíchejte mouku, cukr, vločky a ořechy. Přidejte špetku soli, vanilkový cukr a do sypké směsi zapracujte máslo tak, aby vám vznikla drobenka.
Formu na koláč o průměru 26-28 cm vymažte máslem. Na dno vyrovnejte jablkovou náplň a rovnoměrně ji posypte drobenkou. Dejte péct na 45 až 50 minut, dokud drobenka nezezlátne. Nechte vychladnout a ještě teplé podávejte.