Recepty

Slavnostní eklérky

Suroviny

Ingredience na cca 10-12 eklérek

 

Odpalované těsto:

  • 125 ml vody
  • 60 g másla
  • 1/4 lžičky soli
  • 1½  lžičky krystalového cukru
  • 75 g Penam Hladké mouky
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • Moučkový cukr na posypání

 

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 300 g lučiny
  • 100 g moučkového cukru
  • ½ lžičky modrého potravinového barviva
  • ½ lžičky červeného potravinového barviva

 

Na ozdobu:

  • Barevné cukrové sypání

Postup

V menším kastrolku smíchejte vodu, máslo, sůl a cukr a nechte rozpustit. Poté sundejte z plotny, v míchejte mouku a vraťte na střední plamen. Míchejte zhruba 2-3 minuty a jakmile se těsto přestane přichytávat ke stěnám kastrolku, dejte vychladnout.

Troubu předehřejte na 185 °C. Pomocí metličky kuchyňského robotu těsto promíchejte, aby zcela vychladlo a postupně do něj přidejte vanilkový cukr a vejce (jedno po druhém). Vymíchejte hladké těsto, které přendejte do cukrářského pytlíku s zdobící špičkou (kulatá nebo otevřená hvězda).

Na plechu vyloženým pečicím papírem pomocí zdobicího pytlíku vytvořte eklérky cca 10 cm dlouhé (nechte mezi nimi alespoň 2cm rozestupy). Pocukrujte moučkovým cukrem a dejte do trouby a pečte dozlatova 20-25 minut (během doby pečení troubu neotvírejte, aby vám eklérky nesplaskly). Nechte vychladnout.

Mascarpone a lučinu vyndejte z lednice, smíchejte a vyšlehejte. Přisypte moučkový cukr a vyšlehejte do hladkého krému. Polovinu krému naplňte do zdobícího pytlíku s menší kulatou špičkou. Zespoda udělejte do eklérky na každé straně jednu dírku a pomocí nich eklérky naplňte.

Zbylou polovinu krému rozdělte ještě na půl a jednu polovinu obarvěte červeně, druhou modře. Krémy naplňte do zdobících pytlíků s ozdobnými špičkami a ozdobte plněné eklérky. Na závěr ozdobte cukrovým zdobením.