Recepty

Citronové tartaletky

Suroviny

Na tartaletky:

  • 120 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • 350 g Penam Hladké mouky
  • 1 lžička citronové kůry

 

Na sněhové pusinky:

  • 2 bílky
  • Několik kapek octa
  • Špetka soli
  • 100 g krupicového cukru

 

Na citronový krém:

  • 4 žloutky
  • Šťáva ze 4 citronů
  • 120 g krupicového cukru
  • Kůra z 1 citronu

 

Na ozdobu:

  • Kvítka měsíčku
  • Hrst sušené levandule
  • Citronová kůra

Postup

Žloutky promíchejte s cukrem, citronovou kůrou a změklým máslem. Přimíchejte mouku a vanilkový cukr. Vypracujte hladké těsto, zabalte jej do potravinové folie a dejte alespoň na hodinu do lednice.

Připravte si formičky na tartaletky o průměru 10 cm. Těsto vyválejte na 3-4 mm placku a pomocí kulatého vykrajovátka o průměru cca 12 cm vykrojte placky. Každou pak vtlačte do formičky na tartaletku. Dno pořádně propíchejte vidličkou (aby se při pečení nenafouklo) a dejte  péct na 12-14 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Nechte vychladnout.

Připravte si pusinky. Než ale začnete, nezapomeňte mísu, v níž budete šlehat vytřít papírovou utěrkou pokapanou trochou octa, aby se odmastila. Bílky se špetkou soli začněte šlehat. Jakmile začnou bělat, přidávejte postupně po lžících cukr. Šlehejte, dokud nebudou bílky tuhé a lesklé. Poznáte to tak, že když mísu obrátíte vzhůru nohama, sníh nevypadne. Sněhem naplňte cukrářský sáček s ozdobnou špičkou na plech vyložený pečícím papírem udělejte malé pusinky.

Dejte do trouby vyhřáté na 120 °C a pečte 10 minut. Poté stáhněte na 100 °C a pečte dalších 10 minut. Poté teplotu ještě stáhněte na 90 °C a pečte 20 minut. Následně dosušte při teplotě 80 °C 40-50 minut.

Nyní si připravte citronová krém. Při strouhání kůry dávejte pozor, abyste strouhali jen žlutou část, bílá vrstva je hořká a krém by zkazila. Do většího kastrolu dejte vodu a začněte ji vařit. Všechny ingredience smíchejte v kovové míse a tu následně dejte na hrnec s vodní lázní. Metličkou všechny ingredience rozmíchejte a míchejte, dokud směs nezhoustne do konzistence husté kaše (cca 8 minut).

Citronovým krémem vyplňte vychladlé tartaletky a nechte ztuhnout.

Před podáváním ozdobte pusinkami, kvítky a levandulí a posypte citronovou kůrou.