Recepty

Domácí kachní paštika

Suroviny

  • 700 g kachních jater
  • 1 velká cibule
  • 1 větší stroužek česneku
  • 2 dcl bílého suchého vína
  • 150 g másla (100 g do paštiky a 50 g na finální zalití hotové paštiky)
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 šalotka (nasekaná)
  • svazek čerstvého tymiánu
  • sůl a pepř
  • Penam tousty světlé

Postup

Játra očistěte od přebytečných blan a nakrájejte na stejně velké kostičky. Na poloviční kolečka nakrájejte cibuli, najemno nasekejte česnek a na pánvi rozpusťte máslo. Cibuli a česnek nechte na pánvi změknout. Pak přidejte nakrájená játra a nechte je „zatáhnout“. Dále játra podlijte vínem a přidejte hrst čerstvého tymiánu. Alkohol nechte odpařit. Stáhněte z ohně, osolte a opepřete dle chuti. Nechte vychladnout a poté směs rozmixujte. Přidejte polovinu množství (50 ml) smetany a začněte mixovat. Postupně přidávejte zbylých 50 ml smetany (dle konzistence). Hotovou paštiku zalijte rozpuštěným máslem – tak, aby byla celá ponořená. Podávejte s opečenými tousty.