Žito je tradiční obilovina s velmi dobrými biologickými hodnotami a vyšším obsahem vlákniny.
I když je dnes žito jako surovina dražší než pšenice, kdysi tomu bylo naopak a tradiční český chléb se pekl hlavně z žitné mouky.
Chléb obsahuje více vody a je vláčnější. Díky vyššímu obsahu vlákniny vás zasytí na delší dobu.
A jako bonus v něm najdete semínka lnu a slunečnice, které mu dodají na lahodné chuti.
Koupíte jej v těchto řetězcích
Výživové hodnoty
Hodnota | Ve 100 g výrobku | %* ve 100 g |
---|---|---|
Energie | 1 108 kJ/ 264 kcal | 13 % |
Tuky | 4,8 g | 7 % |
z toho: nasycené mastné kyseliny | 0,7 g | 3 % |
Sacharidy | 43 g | 16 % |
z toho: cukry | 2,8 g | 3 % |
Vláknina | 4,7 g | – |
Bílkoviny | 9,7 g | 19 % |
Sůl | 1,4 g | 23 % |