Suroviny
- 550–570 g žitného kvasu (250 g žitné mouky + 250 ml vody + žitný kvas z lednice tj. asi 50–70 g)
- Po rozkvašení, to je asi za 10–14 h si nezapomeneme odebrat opět dvě lžíce kvasu na příště
- 400 g žitné mouky
- 300 ml vody (piva nebo syrovátky)
- 70 g směsi oříšku a semínek
- 14 g soli
Postup
V míse vše smícháme pouze do spojení. NEHNĚTEME!
Těsto urovnáme do formy vymazané máslem a zabalíme do igelitu. Necháme kynout 2–3 hodiny až zdvojnásobí objem. Pečeme 10 min na 250 °C, snížíme na 200–190 °C a pečeme ještě 50 min.
Recenze
S moukou se pracuje velmi dobře. Saje více vody než mouka pšeničná, tím udržuje pečivo déle vláčné. Její chuť a vůně je výraznější. Jsem člověk, který preferuje celožitné kvasové chleby, pro jejich chuť a trvanlivost. Svůj kvásek, který jsem si založila před 5 lety pravidelně ‚krmím‘ žitnou moukou od Penamu a velmi dobře ho tak udržuji. Kvas působí v chlebu jako přírodní konzervant a tak si na něm mohu pochutnávat i 14 dní. Chléb stárnutím ztrácí vodu, je vysušenější, postupně tvrdne, ale neplesniví. Z žitné mouky od Penamu peču již 5 let a jsem s ní spokojená.
Marie P.