Recepty

Škvarkové pečivo

Marie F.

Suroviny

Těsto:

  • 500 g hladké pšeničné chlebové mouky Penam
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 100 g škvarků – nasekaných
  • 300 – 310 g vody
  • 25 g čerstvého droždí

Na povrch:

  • 0,5 ks vejce
  • 2 lžíce celého kmínu nebo sezamu

Postup

Na výrobu kynutého těsta použijeme buď domácí pekárnu, kde suroviny vložíme dle doporučení výrobce a zvolíme příslušný program, nebo těsto vyrobíme klasicky. Do menšího množství vlažné vody s cukrem rozdrobíme droždí, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme a smícháme se solí. Přidáme jemně nasekané škvarky, vzešlý kvásek a zbytek vlažné vody. Zpracujeme těsto, nejraději za pomocí robotu s hnětacím hákem. Povrch těsta mírně poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.

Po vykynutí těsto ještě jednou krátce propracujeme a opět necháme vykynout. Vyndáme na mírně pomoučněný vál, zpracujeme do bochánku, ten rozdělíme na poloviny a každou polovinu rozdělíme na 6 ks. Opět všechny kousky zpracujeme do bochánku a buď necháme nebo uděláme bagetky nebo jiné tvary. Uložíme na plech s teflonovou fólií nebo vyložený papírem na pečení, bagety shora nařízneme, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Po vykynutí potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem nebo sezamem. Vložíme do trouby vyhřáté na zhruba 200-220°C. Orientační doba pečení je 15 – 20 minut.

Recenze

Měla jsem možnost vyzkoušet tuto pšeničnou hladkou mouku a můžu napsat, že mě mile překvapila. Při přípravě těsta každou mouku vždy proseju sítem, aby se provzdušnila. S těstem se pracuje velice dobře, nelepí se a pečivo splnilo mé očekávání. Pouze z této mouky jsem vyzkoušela upéct škvarkové bulky, které nám moc chutnaly a byly vláčné i druhý den. S přidáním menšího množství žitné chlebové mouky a vařených brambor jsem z této mouky v domácí pekárně pekla chléb.

Podařil se hned napoprvé, chutnal nám a díky vařeným bramborám vydržel dlouho vláčný. A do třetice jsem ji použila na česnekový chléb ve tvaru menších placek, jen s přídavkem menšího množství žitné chlebové mouky. Tento chléb báječně chutná s různými pomazánkami. Za sebe můžu tuto mouku jen doporučit a sama ji budu i nadále používat při dalším domácím pečení.

Marie F.