Recepty

Perníky

Suroviny

Těsto:

  • 640 g mouky Tmavé pečivo
  • 230 g moučkového cukru s vanilkou (vanilkový cukr, ne vanilinový)
  • 3 vejce
  • 1,5 kávové lžičky sody
  • 65 g rostlinného tuku
  • 2-3 lžičky směsi koření (badyán, anýz, hřebíček, skořice)
  • 4 lžíce tekutého medu

Bílková poleva:

  • Jeden bílek
  • Prosátý moučkový cukr
  • Pár kapek citronové šťávy

Postup

Vejce s cukrem a máslem utřeme do pěny. Přidáme med. Část mouky smícháme se sodou a kořením. Za stálého míchání přidáme zbylou mouku a vypracujeme tuhé těsto. To necháme v chladnu a zabalené ve fólii dva dny uležet. Pak vyválíme 2 až 3 mm silný plát a vykrajujeme tvary. Po vytažení z trouby potřeme perníčky vejcem rozšlehaným v troše mléka, perníky získají krásný lesk. Zdobíme bílkovou polevou.

Tip: Medu do perníků nedávejte víc, než je doporučeno, jsou pak hodně tvrdé. Koření kupte nemleté v pytlíku a namelte na mlýnku až do těsta. Daleko víc pak voní. Polevu na perníky nešlehejte šlehačem, ale hezky ručně lžičkou. Šleháním ztrácí lesk a jsou v ní pak bubliny. Když už vás bolí ruka od zdobicího pytlíku, dejte na špičku kolíček a nechte ho v lednici. Poleva vydrží tekutá i dva dny, pokud se k ní nedostane vzduch a nezatuhne.

Recenze

Mouka Penam je fajn, perníky se dělají krásně a mají hezkou barvu. Dřív jsem je dělala z bílé mouky a přidávala trochu kakaa, ale žitná mouka chutná v pernících skvěle, ty mají krásnou barvu a jsou ihned po upečení měkké. Skladuji je v plechové krabici, aby měkké i vydržely.

Jana B.