Suroviny
Těsto:
- 640 g mouky Tmavé pečivo
- 230 g moučkového cukru s vanilkou (vanilkový cukr, ne vanilinový)
- 3 vejce
- 1,5 kávové lžičky sody
- 65 g rostlinného tuku
- 2-3 lžičky směsi koření (badyán, anýz, hřebíček, skořice)
- 4 lžíce tekutého medu
Bílková poleva:
- Jeden bílek
- Prosátý moučkový cukr
- Pár kapek citronové šťávy
Postup
Vejce s cukrem a máslem utřeme do pěny. Přidáme med. Část mouky smícháme se sodou a kořením. Za stálého míchání přidáme zbylou mouku a vypracujeme tuhé těsto. To necháme v chladnu a zabalené ve fólii dva dny uležet. Pak vyválíme 2 až 3 mm silný plát a vykrajujeme tvary. Po vytažení z trouby potřeme perníčky vejcem rozšlehaným v troše mléka, perníky získají krásný lesk. Zdobíme bílkovou polevou.
Tip: Medu do perníků nedávejte víc, než je doporučeno, jsou pak hodně tvrdé. Koření kupte nemleté v pytlíku a namelte na mlýnku až do těsta. Daleko víc pak voní. Polevu na perníky nešlehejte šlehačem, ale hezky ručně lžičkou. Šleháním ztrácí lesk a jsou v ní pak bubliny. Když už vás bolí ruka od zdobicího pytlíku, dejte na špičku kolíček a nechte ho v lednici. Poleva vydrží tekutá i dva dny, pokud se k ní nedostane vzduch a nezatuhne.
Recenze
Mouka Penam je fajn, perníky se dělají krásně a mají hezkou barvu. Dřív jsem je dělala z bílé mouky a přidávala trochu kakaa, ale žitná mouka chutná v pernících skvěle, ty mají krásnou barvu a jsou ihned po upečení měkké. Skladuji je v plechové krabici, aby měkké i vydržely.
Jana B.