Suroviny
- 200 g suché čočky
- 500 ml vody
- sůl a pepř
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje + na pokapání
- 80 g hummusu
- 45 g tahini pasty
- 1 lžička javorového sirupu
- 2 lžíce citronové šťávy
- plátky Ranního chlebíku
Postup
Novoroční čočkový dip k prvnímu dni v roce prostě patří. Pojďte si ho s námi připravit.
Čočku několikrát propláchněte vodou. Nalijte půllitru vody, osolte a opepřete a vařte do změknutí. Přebytečnou vodu slijte a nechte vychladnout.
Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájenou šalotku. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte česnek. Restujte dozlatova a nechte vychladnout. Poté přidejte k čočce. A postupně zapracujte i ostatní ingredience. Dejte na chvilku do ledničky a mezitím opečte na čtvrtiny nakrájené plátky chlebíku. Podávejte s dipem. Ke snacku se hodí i například oloupaní a nakrájená mrkev.