Suroviny
- 50 dkg hladké mouky Penam
- 10 dkg cukru krupice
- 10 dkg tuku
- 2 žloutky
- 2,5 dkg droždí
- 0,5 dkg soli
- Cca ¼ l mléka
- Rozinky
- Mandle
- 1 vejce na potření
Postup
Ohřejeme si část mléka, do kterého přisypeme lžíci cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
Mouku si připravíme do velké mísy a osolíme.
Cukr vyšleháme se žloutky do krémova a přidáme rozehřátý tuk a zbytek mléka. Ušlehanou směs postupně zapracováváme do mouky a na závěr přidáme vzešlý kvásek.
Těsto zpracováváme tak dlouho dokud se nepřestane lepit. Na závěr přimícháme do těsta rozinky a vytvoříme bochánky, které potřeme vajíčkem a ozdobíme mandlemi.
Pečeme v předehřáté troubě 20 min na 180°C, poté dalších 15-20 minut na 160°C. Délka pečení závisí na velikosti mazance.
TIP: Rozinky můžete přes noc namočit v rumu, budou pak vláčnější a dodají mazanci ještě lepší chuť.
Další zajímavé recepty z této kategorie
