Recepty

MAZANEC z hladké mouky Penam

Suroviny

  • 50 dkg hladké mouky Penam
  • 10 dkg cukru krupice
  • 10 dkg tuku
  • 2 žloutky
  • 2,5 dkg droždí
  • 0,5 dkg soli
  • Cca ¼ l mléka
  • Rozinky
  • Mandle
  • 1 vejce na potření

Postup

Ohřejeme si část mléka, do kterého přisypeme lžíci cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.

Mouku si připravíme do velké mísy a osolíme.

Cukr vyšleháme se žloutky do krémova a přidáme rozehřátý tuk a zbytek mléka. Ušlehanou směs postupně zapracováváme do mouky a na závěr přidáme vzešlý kvásek.

Těsto zpracováváme tak dlouho dokud se nepřestane lepit. Na závěr přimícháme do těsta rozinky a vytvoříme bochánky, které potřeme vajíčkem a ozdobíme mandlemi.

Pečeme v předehřáté troubě 20 min na 180°C, poté dalších 15-20 minut na 160°C. Délka pečení závisí na velikosti mazance.

TIP: Rozinky můžete přes noc namočit v rumu, budou pak vláčnější a dodají mazanci ještě lepší chuť.