Suroviny
- 70 g čerstvých kopřiv
- 85 g tvarohu
- 50 g zakysané smetany
- 20 g nivy
- vlašské ořechy na posypání
- sůl a pepř dle chuti
- Večerní chlebík Fit den Penam
Postup
Kopřiva je bylina, které se u nás daří. Kopřivová pomazánka s kopřivovým čajem vám zpříjemní den a nabijete se navíc vitaminy a minerály, které podpoří vaší imunitu. A jak na to?
Většinu kopřiv (zhruba 15–20 g si nechte na čaj) vařte zhruba 5 minut v osolené vodě. Sceďte a následně vyberte listy a měkké části stonku. Nakrájejte najemno. V míse smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu, rozdrobenou nivu a kopřivy a promíchejte. Osolte a opepřete dle chuti.
Nyní si připravte čaj. Uvařte horkou vodu, zbylé kopřivy dejte do konvičky a zalijte vroucí vodou. Nechte 5–8 minut louhovat a kopřivy vyndejte. Čaj můžete osladit medem.
Pomazánkou namažte plátky chlebíku, posypejte nasekanými vlašskými ořechy a podávejte s čajem.