Recepty

Dýňová polévka

Dýňová polévka

Suroviny

Na polévku budete potřebovat:

  • 1 středně velká máslová dýně
  • ½ plechovky kokosového mléka
  • 2 šalotky
  • 1 celý česnek
  • 2 chilli papričky
  • 4 mrkve
  • 2 snítky rozmarýnu a tymiánu
  • 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
  • 1½ hrnku zeleninového vývaru
  • 2 lžičky mleté kurkumy
  • 2 lžičky mleté papriky
  • sůl a pepř dle chuti
  • čerstvá petrželka
  • olivový olej na pokapání zeleniny

 

Na Toustís budete potřebovat:

  • 2 ks Penam Toustís Světlého
  • 4 lístky čerstvé šalvěje
  • 4 tenké plátky jablka
  • 1 celý camembert (cca 100 g)
  • 2 lžičky másla

Postup

Dýňová polévka je podzimní klasika plná vlákniny a vitamínů. Příprava je jednoduchá, tak se pojďme do toho pustit.

Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni rozpulte a vydlabejte semínka. Dužinu pravidelně nařízněte, aby se rychleji propekla, a přendejte na plech vyložený pečicím papírem (dužinou nahoru). Z celého česneku odkrojte vršek a přidejte na plech. Dále vedle dýně vyskládejte oloupanou mrkev a snítky tymiánu a šalvěje. Šalotku a chilli papričky vložte do prohlubně po semínkách. Zeleninu a bylinky pokapejte olivovým olejem. Posypejte kořením a osolte a opepřete. Dejte do trouby a pečte cca 45 minut do měkka. Pečenou dýni a česnek vydlabejte a spolu s ostatní zeleninou a bylinkami přendejte do hrnce. Přilijte kokosové mléko a vývar a rozmixujte dohladka. Pár minut povařte a přidejte čerstvý zázvor.

 

Toustís rozkrojte, vnější strany pomažte máslem. Camembert přepulte podélně po celém jeho obvodu tak, aby vám vznikly dva kulaté plátky. Každý dejte na spodní část Toustísu. Na něj vyložte plátky jablka a šalvěje a přiložte vrchní díl. Zapečte na pánvi nebo v toustovači a podávejte s hotovou dýňovou polévkou.