Chléb žitný

Žito je tradiční obilovina s velmi dobrými biologickými hodnotami a vyšším obsahem vlákniny.

I když je dnes žito jako surovina dražší než pšenice, kdysi tomu bylo naopak a tradiční český chléb se pekl hlavně z žitné mouky.

Chléb obsahuje více vody a je vláčnější. Kromě příznivé vlákniny tento chléb obsahuje i téměř 10% bílkovin.

A jako bonus v něm najdete semínka lnu a slunečnice, které mu dodají na lahodné chuti. Chléb zakoupíte v Bille.

Koupíte jej v těchto řetězcích

Výživové hodnoty

Ve 100 g výrobku %* ve 100 g
Energie 1 108  kJ/  264 kcal 13 %
Tuky 4,8 g 7 %
z toho: nasycené mastné kyseliny 0,7 g 3 %
Sacharidy 43 g 16 %
z toho: cukry 2,8 g 3 %
Vláknina 4,7 g
Bílkoviny 9,7 g 19 %
Sůl 1,4 g 23 %

 

* Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby (8400 kJ/2000 kcal).

Náš tip

Hráškovo-pórková pomazánka

Zobrazit recept