Chlebu už se od pradávna říká „Boží dar. Podle staré legendy umí chléb chránit dokonce i před uhranutím. Ať už to umí nebo neumí, co víme s jistotou je, že chléb provází lidstvo po tisíciletí a je jednou ze základních potravin. A jako takový si zaslouží také řádnou péči. Musí být nejen s láskou upečený z poctivých surovin, ale musíme jej také správně skladovat, aby vydržel dlouho čerstvý a vláčný.
To že chléb v čase stárne je přirozený proces, v důsledku fyzikáně-chemických změn dochází ke ztrátě pružnosti střídy a nárůstu drobivosti. Chléb zkrátka vysychá.
Jak udržet chléb co nejdéle čerstvý?
Chléb nejrychleji vysychá při teplotě mezi 0 až 10 stupni, a to je jeden z důvodů, proč tradiční chléb nepatří do ledničky. Ideální teplota pro skladování chleba je 20 až 25 stupňů. Teplota ale není vše, už naše babičky věděly, že tím nejlepším způsobem, jak chléb uchovávat je v čisté utěrce nebo plátně, které umožňují pečivu dýchat. Bochník chleba ochrání také kvalitní chlebník, který minimalizuje ztrátu vlhkosti a pomůže udržet kůrku křupavou. Pokud chcete, aby vám v chlebníku chléb vysychal co nejpomaleji, postavte naříznutý bochník na seříznutou plochu. Zpomalíte tak pronikání vzduchu do střídy a vysychání.
Jak dlouho vydrží chléb čerstvý?
Ať už se jedná o jakékoliv pečivo, pokud chceme, aby bylo opravdu čerstvé, je potřeba jej zkonzumovat do 24 hodin od upečení a správně jej skladovat. Poté již dochází k vysychání a pečivo ztrácí čerstvost a vláčnost. Proto pokud si chcete vychutnat čerstvý chléb s křupavou kůrkou, konzumujte jej v den nákupu. Naše pekárny pečou 24/7 po celý rok a vy si tak můžete dopřát čerstvé pečivo každý den. Pokud chcete, aby vám vydržel chléb déle, musíte počítat s tím, že chléb v čase vysychá. Vaší volbou může být také balený chléb, který vydrží déle nadýchaný, ale křupavou kůrku u něj nečekejte.
Pozor na plísně!
Ideální klima pro růst toxických plísní je při skladování v igelitovém sáčku za pokojové teploty. Na povrchu pečiva dochází k seskupování vlhkosti a tím dochází k vytvoření podmínek pro růst nežádoucích plísní. Správným skladováním můžete těmto nežádoucím projevům zabránit.
Podívejte se i na naše další články

Dvě vítězství ve soutěži Volba spotřebitelů 2025! Naše novinky Dinoo a Dopeč si mě! bodují
13. 6. 2025Máme obrovskou radost – hned dvě naše novinky získaly prestižní ocenění Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka roku 2025! O vítězích…

Zlatý delfín pro značku Dinoo a Adama Sedláčka
2. 6. 2025Velký úspěch slaví značka Dinoo z portfolia Penamu. Adam Sedláček, produktový manažer, si z letošního ročníku soutěže Marketér roku 2024 odnáší ocenění…

Dinoo: Svět, který roste s dětmi
13. 5. 2025Značku Dinoo jsme v Penamu spustili jako hravou řadu dětských svačinek – chutných, zábavných a s přidanou hodnotou. Ale Dinoo se od té…
