Cukroví neodmyslitelně patří k Vánocům a adventu. Sladké dobroty plné cukru a másla dají vaší figuře pořádně zabrat. Pojďme to letos vyzkoušet trochu jinak. Ve spolupráci se zakladatelem Aliance výživových poradců Ing. Ivanem Machem, CSc. jsme připravili skvělé rady jak dostat vaše vánoční cukroví do formy a zároveň si pochutnat.
Tipy, jak odlehčit vašemu vánočnímu cukroví
- Odeberte z receptu třetinu až polovinu množství cukru.
- Cukr můžete vyměnit za čekankový sirup, který je krásně sladký, ale obsahuje jen malé procento cukru. Vhodný je také rýžový, datlový nebo agávový sirup.
- Vyměňte tradiční bílou mouku za celozrnnou, špaldovou, kokosovou, mandlovou nebo třeba pohankovou.
- Máslové krémy, které jsou plné tuku, vyměňte za odlehčené krémy. Část tuku můžete nahradit například pudinkem.
- Marmeládu volte kvalitní ovocnou s nízkým obsahem přidaného cukru.
- Čokoládovou polevu připravte z kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaa.
- Připravte si nepečené druhy cukroví ze sušeného ovoce, semínek a ořechů.
Dobré jídlo prostě patří k vánočním svátkům. Nesnažte se vyhnout tradičním dobrotám, použijte do nich kvalitní a odlehčené varianty surovin a také si dejte méně kousků. Když si navíc každý sváteční den vyjdete s rodinou či přáteli na pořádnou procházku, nemusíte se trápit novoročními dietami. Pohyb na čerstvém vzduchu prospěje nejen vašemu tělu, ale i psychické pohodě. Vánoce jsou svátky klidu, tak si je vychutnejte plnými doušky.
Podívejte se i na naše další články
Pečeme pro vaše Vánoce
24. 11. 2025Vánoce mají vůni, kterou nezaměníte – vůni upečeného cukroví. V našich pekárnách už to voní máslem, ořechy či mandlemi kde pro vás…
NOVINKA – Chalupářský chléb
14. 10. 2025Představte si chléb, který voní po kmínu, je vláčný, nadýchaný, a ještě k tomu vypadá tak skvěle, že by klidně mohl pózovat do…
Penam podruhé mezi elitními značkami Czech Superbrands
19. 9. 2025Třináctý ročník Czech Superbrands se konal 16. září v historické budově České národní banky. Ocenění za rok 2025 získalo 45 značek v kategorii…



















