Recepty

Citronovo-borůvkový dort s ostružinami

Suroviny

Ingredience:

Na těsto

  • 3 hrnky Penam Hladké mouky
  • 1 ½ hrnku kefírového mléka
  • šťáva ze dvou citronů
  • 1 lžíce kypřicího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 ½ hrnku cukru
  • špetka soli
  • ¾ hrnku řepkového oleje
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 lžíce citronové kůry

 

na borůvkovou náplň

  • 300 g mražených borůvek
  • ½ hrnku krupicového cukru
  • šťáva z jednoho citronu

 

na citronový krém

  • 225 g změklého másla
  • 225 g změklého mascarpone
  • ¾ hrnku moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy

 

na ozdobu

  • ostružiny
  • borůvky
  • růže

Postup

Troubu si předehřejte na 175 °C a připravte si dvě dortové formy o průměru přibližně 18 cm, které vyložte pečicím papírem. V jedné míse promíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a špetku soli. V druhé smíchejte kefír, šťávu ze dvou citronů, olej a cukr, poté tuto tekutou směs vlijte k suchým ingrediencím, přidejte citronovou kůru a vanilkový extrakt a vše vyšlehejte do hladkého těsta. Těsto rozdělte do připravených forem a pečte přibližně 30–35 minut dozlatova. Mezitím si připravte borůvkovou náplň – mražené borůvky povařte s cukrem a šťávou z jednoho citronu, poté nechte na mírném plameni probublávat, dokud směs nezhoustne, a nechte ji zcela vychladnout. Upečené korpusy nechte vychladnout a každý z nich opatrně rozkrojte na dvě vrstvy. Z ingrediencí na krém vyšlehejte jemný a hladký krém. Spodní část korpusu pomažte krémem, navrch rozetřete vrstvu borůvkové náplně a přiklopte další částí korpusu – postup opakujte, dokud nepostavíte celý dort.


Warning: Undefined variable $termName in /data/web/virtuals/171471/virtual/www/domains/penam.cz/obsah-webu/themes/penam/template-parts/desktop/single-recipe.php on line 115