Co je vlastně špalda?
Špalda je prastarý druh pšenice, který se vyznačuje vysokým obsahem snadno stravitelného lepku, vyšším podílem bílkovin a bohatým složením vlákniny, minerálů a vitamínů. Špalda obsahuje mimo jiné vitamíny typu B (B1, B2, B5, B6, B9), vitamín E, Draslík, Vápník, Hořčík nebo Beta karoten.
Jaký je rozdíl mezi klasickou pšenicí a špaldou?
Špalda se odlišuje od klasické vyšlechtěné pšenici zejména tím, že je nutričně bohatší a lépe stravitelná. Špalda je díky svému nízkému glykemickému indexu vhodná také pro diabetiky. Má lahodnou oříškovou chuť, která z ní činí ideální surovinu pro výrobu pečiva.
Ochutnejte špaldový celozrnný chléb
Náš špaldový chléb obsahuje vitamín E a B1, který přispívá k normální činnosti srdce. Je bohatý na vlákninu, obsahuje 6,7 g vlákniny ve 100 g. Najdete v něm i semínka slunečnice a překvapí vás svou přirozeně oříškovou chutí.
Udělejte něco pro sebe a zároveň si pochutnejte!
Koupíte jej v těchto řetězcích
Výživové hodnoty
Hodnota | Ve 100 g výrobku | %* ve 100 g |
---|---|---|
Energie | 1 005 kJ/ 239 kcal | 12 % |
Tuky | 5,5 g | 8 % |
z toho: nasycené mastné kyseliny | 0,7 g | 4 % |
Sacharidy | 35 g | 13 % |
z toho: cukry | 2,8 g | 3 % |
Vláknina | 6,7 g | – |
Bílkoviny | 9 g | 18 % |
Sůl | 1,1 g | 18 % |
Vitamín E | 2,5 mg | 21 % |
Vitamín B1 (Thiamin) | 0,2 g | 18 % |