Skořicovo-pomerančová babka

Ingredience

Na těsto:

2¼ hrnku Penam Hladké mouky

Špetka soli

¾ hrnku vlažného plnotučného mléka

1 lžíce třtinového cukru

15 g čerstvého droždí

2 lžíce rozpuštěného másla

1 žloutek

 

Na náplň a posyp:

50 g změklého másla

5 lžic třtinového cukru

4 lžíce pomerančové šťávy

1 lžíce pomerančové kůry

3 lžičky mleté skořice

3 lžičky mandlových plátků

 

Postup:

V misce rozdrobte čerstvé droždí a promíchejte s cukrem, dokud nebude tekuté. Vmíchejte vlažné mléko, vaječný žloutek a rozpuštěné máslo a promíchejte.

Ve větší míse smíchejte mouku se solí a vlijte směs s droždím. Vyhněťte nelepivé těsto, zakryjte utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte jej při pokojové teplotě zhruba hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Mezitím si připravte náplň. Smíchejte pomerančovou kůru a šťávu, skořici a třinový cukr. Promíchejte se změklým máslem.

Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Na pomoučněné pracovní desce vyválejte těsto do obdélníku o rozměru cca 45×30 cm. Potřete jej připravenou náplní a od delšího okraje zarolujte. Poté ostrým nožem rolku podélně rozpulte a oba prameny spleťte do copu. Poté konce spojte na připraveném plechu do věnce. Zbylou náplní ještě potřete vzniklý věnec a posypte mandlovými plátky.

Dejte péct do trouby na 20-25 minut. Posledních 10 minut teplotu trouby snižte na 180 °C. Nechte vychladnout a podávejte.