Pistáciový cheesecake s fíky, medem a pepřem

Ingredience

Na těsto:

1 ¼ hrnku Penam Hladké mouky

1/3 hrnku loupaných nepražených pistácií

1 vaječný žloutek

2 lžíce smetany ke šlehání

½ hrnku na kostičky nakrájeného másla

¼ hrnku moučkového cukru

Špetka soli

1 lžička čerstvě namletého černého pepře

 

Na náplň:

1 hrnek mascarpone

2/3 hrnku řeckého jogurtu

1/3 hrnku medu

1 lžička vanilkového extraktu

 

Na ozdobu:

4-5 čerstvých fíků

¼ hrnku nasekaných pistácií

2 lžičky medu

 

Postup:

Mascarpone a jogurt si vyndejte dopředu z lednice, aby měly před mícháním pokojovou teplotu.

Smíchejte žloutek, smetanu a vanilkový extrakt. Do kuchyňského sekáčku nasypte pistácie a ¼ hnrku mouky a několik pulzy rozemelte najemno. Poté přidejte studené máslo a několika pulzy vytvořte pastu. Pastu přendejte do větší mísy a smíchejte se zbylou moukou, přes síto prosátým moučkovým cukrem a namletým pepřem.

Do těsta vlijte připravenou tekutou směs z vajec a smetany a vypracujte hladké těsto. Zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice.

Z těsta vyválejte zhruba 4 mm silný plát a opatrně jej přesuňte do formy na koláč o průměru cca 26-28 cm. Těsto vytvarujte podle formy a přebytky odřízněte (případně jimi vyplňte slabší místa v těstě). Připravený korpus překryjte pečicím papírem a zatižte fazolemi, aby těsto při pečení nenabobtnalo.

Dejte péct na 15 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Poté vyjměte fazolky a sundejte papír a dopečte 5 minut dozlatova. Nechte vychladnout.

Připravte si náplň. Pomocí ručního šlehače smíchejte mascarpone, jogurt a med. Náplň poté navrstvěte na vychladlý korpus a vyhlaďte. Cheesecake dejte na 1-2 hodiny do lednice. Před servírováním ozdobte nakrájenými fíky, nasekanými pistáciemi a pokapejte medem.