Mrkvovo-cizrnová pomazánka

Ingredience:

½ hrnku mandlí se slupkou

900 g oloupané mrkve

½ hrnku olivového oleje

2 lžičky soli

2 stroužky česneku

½ hrnku konzervované cizrny

3 lžíce citronové šťávy

1 lžička pepře

1 lžička mleté uzené papriky

Piniové oříšky a čerstvá petrželka na ozdobu

 

Postup:

Troubu předehřejte na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem a na něj rovnoměrně rozprostřete mandle. Dejte je do trouby na 8-10 minut. Nechte vychladnout a rozemelte najemno.

Oloupanou mrkev nakrájejte na cca 2cm kousky. Pokapejte je 2 lžícemi olivového oleje, posypejte lžičkou soli a promíchejte. Mrkev vyskládajte rovnoměrně na pečicí papír a dejte zhruba na 1 hodinu do trouby.

Opečenou mrkev rozmixujte, přidejte česnek, cizrnu, citronovou šťávu, pepř, papriku a zbytek olivového oleje. Přimíchejte zbytek soli a rozemleté mandle.

Dejte alespoň na hodinu uležet do lednice. Pomazánku podávejte na Penam Ranním chlebíku ozdobenou piniovými oříšky a petrželkou.