Levandulové cupcakes

Ingredience:

Na těsto:

1 ¼ hrnku Penam Hladké mouky

6 lžic změklého másla

¾ hrnku krupicového cukru

6 lžic bílého jogurtu

Balíček vanilkového cukru

1 lžíce citronové kůry

2 žloutky

Šťáva z jednoho citronu

½ balíčku kypřícího prášku

¼ hrnku plnotučného mléka

Špetka soli

 

Na krém:

200 g změklého másla

200 g mascarpone (pokojové teploty)

1 hrnek moučkového cukru

Balíček vanilkového cukru

2 lžičky sušené levandule + na ozdobu

fialové potravinářské barvivo

7 plátků citronu

 

Postup:

Nejprve připravte těsto. Smíchejte suché ingredience – mouku, oba cukry, kypřící prášel a sůl. Do jiné mísy dejte změklé máslo a ručním nebo kuchyňským robotem šlehejte zhruba 7 minut. Poté přidejte vlažné mléko, jogurt, žloutky, kůru a šťávu z citronu a promíchejte. Zašlehejte sypkou směs.

Formu na cupcakes vyložte papírovými košíčky a naplňte těstem zhruba do ¾ košíčku. Pečte v předehřáté troubě zhruba 20-25 minut na 160 °C. Nechte vychladnout.

Mezitím si připravte krém. Sušenou levanduli přelijte trochou horké vody, tak aby byly kvítky ponořené celé, a nechte 5 minut louhovat, poté sceďte. Vyšlehejte změklé máslo (zhruba 7 minut), poté postupně zapracujte mascarpone. Po lžících přimíchejte oba cukry, několik kapek barviva a levandulový extrakt.

Krémem naplňte cukrářský sáček s ozdobnou špičkou a vychladlé cupcaky ozdobte. Posypte sušenou levandulí a dozdobte půlkou plátku citronu.