Kremrole

Ingredience:

Na těsto:

350 g Penam Hladké mouky

250 g másla

200 ml smetany ke šlehání (33 %)

1 žloutek

Špetka soli

 

Na náplň:

4 bílky

270 g krupicového cukru

Trocha studené vody

1 vanilkový cukr nebo lžička vanilkového extraktu

Šťáva z půlky citronu

 

Na posypání a potření:

Moučkový cukr

Olej

Vejce

Trubičky na kremrole

 

Postup:

Do větší mísy nasypejte mouku, přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo, žloutek, smetanu a špetku soli. Vypracujte hladké těsto, které zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu odpočinout do ledničky (nejlépe přes noc).

Těsto rozdělte na dvě poloviny a na pomoučněném vále z každé poloviny vyválejte 3 mm silný plát (tloušťka by měla být po celém plátu rovnoměrná). Rádlem pak zarovnejte plát a nakrájejte z něj pruhy 3 cm široké a 30 cm dlouhé.

Trubičky na kremrole potřete ubrouskem namočeným v oleji. Plech vyložte pečicím papírem. Kolem každé trubičky omotejte pruh těsta a lehce přitiskněte na spojích a připravené kremrole vyskládejte na plech s mírnými rozestupy. Potřete je rozkvedlaným vejcem a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C zhruba 13-15 minut.

Po opečení a vychladnutí kremrole opatrně stáhněte z trubiček.

Nyní si připravte náplň. Do menšího kastrolku dejte cukr a vanilkový cukr (nebo extrakt) s trochou vody a připravte cukrový rozvar. Vařte pomalu a nechte postupně vyvařovat vodu, aby měl rozvar správnou hustotu. Tu poznáte tak, že do cukrového rozvaru během vaření namočíte očko z drátku (nebo očko, které bývá na konci metličky). Když se očko vyplní cukrovým rozvarem, foukněte do něj. Vytvoří-li se dlouhý řetěz, je rozvar připravený.

Začněte šlehat bílky, jakmile změní barvu, postupně k nim přilévejte cukrový rozvar. Jakmile začne sníh tuhnout, přilijte citronovou šťávu a šlehejte do zchladnutí.

Připravte si cukrářský sáček s kulatou zdobící špičkou, naplňte jím sníh a poté plňte vychladlé kremrole. Na závěr pocukrujte a podávejte.