Jablečné plněné koláčky

Ingredience:

2½ hrnku Penam Hladké mouky

2 lžíce třtinového cukru

Špetka soli

180 g chlazeného másla

3 lžíce studené vody

 

Na náplň:

2 jablka

3 lžíce vody

2 lžíce třtinového cukru

1 lžička kukuřičného škrobu

1 lžička skořice

balíček vanilkového cukru

1 lžička citronové šťávy

 

Na posypání:

Mléko a třtinový cukr

Postup:

Máslo nakrájejte na kostičky. Smíchejte ostatní ingredience na těsto a poté zapracujte máslo. Vypracujte hladké těsto a zabalte jej do potravinové fólie a dejte alespoň na 30 minut do lednice (nejlépe přes noc).

Oloupejte jablka, zbavte je jadřinců a nakrájejte na malé kousky. V pánvi smíchejte vodu, škrob, cukr, skořici a citronovou šťávu. Přiveďte k varu a za stálého míchání nechte zhoustnou. Vmíchejte jablka a sundejte z plotny. Nechte vychladnout.

Z těsta vyválejte placku (cca 3-4 mm tenké). Pomocí kulatého vykrajovátka o průměru 8 cm vykrojte kolečka (vždy sudý počet).

Na jedno kolečko dejte doprostřed zhruba 2 lžičky jablečné náplně, okraj lehce namočte vodou a přiklopte na ní druhé kolečko. Pomocí vidličky okraje utěsněte.

Koláček potřete mlékem, doprostřed udělejte pomocí nože křížek a posypte třtinový cukrem. Připravené koláčky dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte dozlatova zhruba 20 minut. Nechte vychladnout.