Recepty

Rakytníkový džem s máslovou brioškou

Suroviny

  • 1 500 g bobulí z  rakytníku
  • 1 000 g cukru
  • 500 ml pomerančové šťávy
  • 2 lžičky kyseliny citrónové
  • 1 ks želírujícího přípravku 1:1

Postup

Plody rakytníku dáme do hrnce, přidáme pomerančovou šťávu. Směs povaříme, až bobule změknou, propasírujeme a následně zvážíme (měl by nám zbýt 1 litr šťávy).
Šťávu zahřejeme, vmícháme želírovací prostředek, kyselinu citronovou a cukr a povaříme 5 minut. Podle chuti můžeme přidat ještě trochu cukru. Případnou pěnu sbíráme.
Pak vše nalijeme do čistých sterilizovaných skleniček, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.