Recepty

Pomazánka z červené čočky

Suroviny

  • 200 g červené čočky
  • 5 lžic olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička citronové kůry
  • Sůl a pepř na dochucení
  • Čerstvé bylinky na ozdobu
  • Cherry rajčátka na ozdobu
  • Plátky Penam žitno-pšeničného toustu

Postup

Čočku propláchněte a nechte okapat.

Na oleji nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek, přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a citronovou kůru. Dvě až tři minuty restujte a poté přimíchejte čočku. Společně restujte dalších 5 minut a poté zalijte půllitrem vroucí vody.

Přiklopte a za občasného míchání vařte na mírném plameni 15-20 minut.

Všechna voda se musí vyvařit a čočka by měla získat pomazánkovou konzistenci. Dochuťte pepřem, solí a citronovou šťávou. Nechte vychladnout.

Servírujte na opečeném Penam žitno-pšeničném toustu ozdobeném cherry rajčátky a bylinkami.