Recepty

Kynutý slaný koláč

Alena M.

Suroviny

Těsto:

  • 500 g mouky hladké světlé na EXTRA PIZZU (Penam)
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
  • 100 ml vlažné vody
  • 200 ml vlažného mléka
  • 1 lžička cukru krupice na kvásek
  • Kousek másla na vymazání formy

Náplň:

  • Sugo (kupuji hotové anebo lze připravit: 100 g olivového oleje, 1 konzerva loupaných drcených rajčat, 4 stroužky česneku, cukr na dochucení)
  • Šunka/salám dle chuti
  • 2 kusy mozzarella koule
  • Cherry rajčata (2 vaničky)
  • Koření na pizzu
  • Čerstvá bazalka na ozdobení koláče

Postup

Nejprve si připravíme kvásek. Do skleničky rozdrolíme droždí, zasypeme cukrem a přidáme vlažné mléko, vše společně lžičkou promícháme a necháme přibližně 10 minut, než nám vzejdou kvasnice.

Do mísy od robota prosejeme mouku, přidáme sůl a promícháme. Do mouky uděláme důlek, do kterého dáme hotový kvásek. Přidáme vodu, rozpuštěné máslo a olivový olej. Pomocí robota uhněteme hladké těsto a necháme ho pod utěrkou kynout na teplém místě alespoň půl hodiny.

Troubu předehřejeme na 180°C. Formy na koláče vymažeme máslem. Jakmile těsto nakyne, rozdělíme ho na díly, rozválíme na moukou posypané ploše do tvaru kruhu a přeneseme do koláčové formy. Přebytečné těsto odřízneme. Těsto ve formě propícháme vidličkou (odstraníme vzduchové bubliny), potřeme sugem, přidáme šunku/ salám, cherry rajčata nakrájená na plátky, mozzarellu nakrájenou na plátky a koření na pizzu. Koláč pečeme asi 20 minut ve vyhřáté troubě na 180°C. Hotový koláč ozdobíme lístky čerstvé bazalky.

Recenze

Mouka hladká světlá na extra pizzu od společnosti Penam mě mile překvapila. Říká se, že hodně dělá první dojem, to jak spotřebitelé vnímají obal jako takový. Design obalu mě zaujal, a pokud bych tuto novou mouku uviděla v obchodě, určitě bych po nabízeném výrobku sáhla. Další důvod, proč bych si tuto mouku koupila, je fakt, že často připravuji slané koláče a v současné době postrádám na našem trhu mouku určenou konkrétně na přípravu slaných koláčů. Další velké plus je skutečnost, že se jedná o produkt vyrobený v České republice a to výhradně z české pšenice.

Nyní přistoupím k samotnému hodnocení mouky. S moukou se mi velmi dobře pracovalo, s hnětením těsta v robotu nebyl problém, těsto mělo příjemnou konzistenci, nelepilo se, ani netrhalo.

Těsto krásně nakynulo, drželo tvar, snadno se rozválelo. Netrhalo se ani při přenášení do pečících forem.

Po upečení bylo těsto vláčné, nadýchané a mělo příjemnou chuť!

Mouka hladká světlá na extra pizzu od společnosti Penam splnila moje očekávání a rozhodně ji doporučuji všem zákazníkům!

Alena M.