Recepty

Koláče

Blanka G.

Suroviny

  • 3 hrnky polohrubé mouky pšeničné BEZVA KNEDLÍK
  • 3 vajíčka
  • 1 a 1/2 kostky droždí
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek oleje
  • 5 lžic cukru
  • Špetka soli

Postup

Do vlažného mléka dáme cukr, rozdrobíme droždí a posypeme moukou. Než vykyne kvásek, nasypeme mouku do mísy, přidáme špetku soli, vajíčka, vařečkou vše promícháme, a pak vlijeme vykynutý kvásek. Nakonec přidáme olej (nemusí se dávat celý hrnek, stačí 3/4). Zpracujeme tuhé těsto, které se nelepí na boky misky a jde s ním krásně pracovat. Pokud těsto lepí, přisypeme mouku dle potřeby. Zpracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

Mezitím připravíme tvarohovou náplň: kostku tvarohu, dvě hrsti rozinek, jedno vajíčko a cukr krystal dle chuti smícháme v misce.

Na závěr si připravíme drobenku: hrubou mouku, cukr a změklé máslo (někdo dává kapku oleje) smícháme dohromady a rozdrobíme na koláče.

Tip: Na náplň do koláčů můžeme použít i čerstvě nasbírané maliny ze zahrady.

Recenze

Polohrubá mouka pšeničná BEZVA KNEDLÍK mě mile překvapila. Mouka je už na dotek jemná – většina polohrubých mouk má hrubší zrno než tato mouka, přesto není tak jemná jako hladká mouka. Přijde mi i více nadýchaná, těsto je jemnější a vláčnější, i chuťově nemá tak pevnou a hustou konzistenci. Je to jako byste kousali do obláčku. Koláče jsou jemné a nadýchané. Jsem opravdu mile překvapena.

V neděli jsem konečně dělala kynuté knedlíky s vaší polohrubou moukou pšeničnou BEZVA KNEDLÍK. Knedlíky mi po uvaření přišly více nadýchané a jemné, stejné to bylo i s koláčky, které jsem pekla minule. V tomto směru je mouka opravdu úžasná a mohu vřele doporučit. Při přípravě samotného těsta se s moukou pracovalo normálně – tím mám na mysli, že mouka ze začátku hodně lepila, tak se hold přisypalo trochu mouky, dokud se těsto krásně nezpracovalo.

Jak jsem již psala výše, osobně jsem z mouky nadšená, ať jsem pekla klasicky či vařila ve vodě, pečivo je nadýchané a jemné, rozplývá se.

Blanka G.