Recepty

Čokoládový cop

Taťána P.

Suroviny

Těsto:

  • 400 g mouky Zlatka PENAM
  • 2 žloutky
  • 60 g rozpuštěného másla
  • Citrónová kůra
  • 200 ml mléka
  • 60 g cukru
  • 30 g kvasnic
  • Špetka soli

Náplň:

  • 6 lžic změklého másla
  • 1/3 hrnku mandlových lupínků
  • 75 g třtinového cukru
  • 1/2 hrnku kakaa holandského typu
  • 2 velké žloutky
  • 1 a 1/2 zarovnané lžičky mleté skořice
  • 1 lžička hladké mouky + na poprášení
  • Špetka mletého kajenského pepře

Na závěr:

  • 55 g třtinového cukru
  • 1/2 zarovnané lžičky mleté skořice
  • 4 lžíce másla rozpuštěného

Postup

Všechny ingredience na těsto vložíme do pekárny na program těsto a necháme zpracovat. Pokud nemáme pekárnu, zaděláme si kvásek z vlažného mléka, špetky cukru a kvasnic. V misce prošleháme rozpuštěné máslo se žloutkem. Ve velké míse smícháme mouku s cukrem a solí. Přidáme směs másla a žloutků a kvásek a zpracujeme těsto. Vyklopíme na vál a uhněteme hladké a nelepivé těsto, trvá to asi 6 minut. Pak těsto přendáme do mísy a necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout až zdvojnásobí objem, asi 1 hodinu.

Mezitím si nachystáme náplň: Rozmixujeme máslo, mandle, cukr, kakao, žloutky, skořici, mouku a kajenský pepř na pastu. Na pomoučněné pracovní ploše rozválíme těsto na obdélník zhruba 25 x 46 cm. Rozetřeme na něj kakaovou směs, přičemž necháme 2 cm okraj prázdný. Prázdné okraje potřeme vodou a z delší strany těsně svineme roládu. Čistý okraj lehce přitiskneme, abychom náplň uzavřeli uvnitř. Položíme na tác švem dolů a dáme na 30 minut ztuhnout do mrazáku. Rolku podélně překrojíme napůl a přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Na vzdálenějším konci stiskneme oba konce řeznou stranou k sobě. Obě poloviny zapleteme tak, aby vynikla efektní řezná strana. Konce zase stiskneme a oba zatočíme pod cop. Zlehka zakryjeme cop potravinářskou fólií a na teplém místě necháme ještě 30 minut kynout. Troubu předehřejeme na 175 °C.

Sejmeme z copu fólii. Pečeme 30–35 minut dozlatova, v polovině pečení plech otočíme. Na posyp smícháme cukr se skořicí. Horký upečený cop potřeme máslem a mírně posypeme skořicovým cukrem. Necháme vychladnout a posypeme dalším skořicovým cukrem.

Recenze

Protože hodně peču, hlavně kynuté, uvítala jsem možnost vyzkoušet novinku ZLATKA od Penamu, protože moc dobře vím, jak na kvalitě mouky záleží výsledek pečení. Obal mouky je povedený. Samotná mouka jemná a voňavá. Rozhodla jsem se upéct Čokoládový cop a Malinový koláč. Oba recepty jsou náročnější a oba vyžadují opravdu kvalitní těsto. Já používám na zpracování těsta pekárnu. Jednak je zárukou, že těsto vždycky dobře vykyne a taky je to velmi jednoduché i pro ty, co se bojí kynutého těsta. Do mísy v pekárně navážím všechny suroviny a zapnu program. Těsto nádherně vykynulo a bylo hlaďoučké. Po uplynutí programu jsem těsto vyklopila na vál, který jsem nepomoučila, protože těsto bylo krásně kompaktní s velkými bublinami a nechtěla jsem ho zbytečně zahušťovat další moukou. A těsto se opravdu na vál nelepilo, jak slibuje nápis na sáčku. Nádherně se s ním pracovalo. Po upečení jsou buchty velmi chutné, vláčné a jemné. Jsem s moukou ZLATKA na kynutá těsta velmi spokojena a jsem moc ráda, že jsem ji mohla otestovat mezi prvními. Děkuji.

Taťána P.