Co je bezlepková dieta

  • Lepek, respektive bílkoviny lepku, které vznikají jeho štěpením jsou obsaženy v běžných obilovinách – pšenici, ječmeni a žitu. Proto je v případě nesnášenlivosti důležité z jídelníčku vyloučit všechny obilné materiály, které lepek obsahují. 

  • Bezlepková dieta může být jak plnohodnotná, tak i pestrá. Základem bezlepkové diety jsou obiloviny, které neobsahují toxický lepek nebo výrobky z bezlepkových materiálů označené jako bezlepkový výrobek.

  • Mezi přirozeně bezlepkové materiály patří kukuřice, pohanka, rýže, proso nebo amarant. Další možností jsou luštěniny - sója, hrách, čočka, fazole, zelenina včetně brambor, cuket, rajčat a ovoce. Přirozeně bezlepková potravina je i maso. Záleží však na finální úpravě nebo zpracování. Uzeniny s vysokým podílem masa často obsahují pšeničnou mouku jako plnivo nebo modifikovaný škrob. Stejně tak dochucovadla jako sojová omáčka nebo kečup! Mléčné výrobky nejsou škodlivé, ale záleží na aktuálním poškození střevní sliznice a vzniku laktózové intolerance nebo na použití doprovodných surovin jako jsou zahušťovadla, emulgátory nebo plnidla.

Bezlepkové pečivo

Při nakupování bezlepkového pečiva je potřeba sledovat označení na výrobku. Stejně tak sledujte označení přidatných látek do pečiva.

Naše bezlepkové pečivo je vyrobeno z kukuřice nebo pšeničného deproteinovaného škrobu, získaného vypráním pšeničné mouky.

Pozor! Mouky a škroby z pšenice jsou přítomny téměř ve všech běžných potravinách a výrobcích. Bílkovinné části lepku se velice dobře rozpouští a vážou, a tak je velmi složité je z moučných materiálů zcela vyloučit. Navíc se škroby poměrně lehce zahušťují nerůznější výrobky. 


Jazykové verze


Vyhledávání



Kvalita na PRVNÍM místě

Naše úsilí dokládají získaná ocenění a certifikáty kvality, přesto se v našich pekárnách nevytratilo poctivé pekařské řemeslo a trvalá láska k pečivu.